repertoire inleiding

van zanger-gitarist Jan van Til en duo Klooster & van Til

Franse chansons

Het repertoire met Franse chansons is zeer uitgebreid. Regelmatig verzorg ik als solozanger of in samenwerking met Rob zogenaamde tours de chants concerten, waarbij chansons uit verschillende periodes en van uiteenlopende artiesten als Jacques Brel, Edith Piaf, Georges Brassens of Francis Cabrel vertolkt worden. Zie hiervoor de pagina Franse chansons.

Italiaans, Spaans, Portugees

Steeds meer verkent Jan de muzikale sferen van mediterrane en latino songs. Denk aan de traditioneel klinkende `Que sara`, `Quando, quando, quando`, `Bella ciao`, `Quantanamera`. Maar ook actuele popsongs als `Italiano`, `Cose della vita`. Heerlijke latino nummers ontbreken niet: `Garota de Ipanema`, `Desafinado`, `Manha de carnaval`, `Insensatez`, `Corcovado`..

standards & ballads

De jaren veertig en vijftig herleven met onsterfelijke standards als `Summertime`, `All of me`, `My favorite things`, `Night and day`, `The shadow of your smile`, `All the things you are`, `Something stupid`, `I got rhythm`, `How high the moon`e.v.a. De zgn. standards klinken –de hier genoemde songtitels doen het al vermoeden- jazzy. De gitaarbegeleiding bij zulke nummers  bestaat veelal uit uitgebalanceerde akkoorden. Uit dezelfde periode stammen ook de eenvoudigere  ballads, die tot evergreens zijn geworden. `The  wild rover`, `Scarboroughfair`, `Home on the range`, `Those were the days`, `You`ll never walk alone`, `Donna, Donna`, `Guantanamera`e.v.a.

popsongs

Roept u maar, de troubadour speelt: Elvis Presley, The Beatles, Simon and Garfunkel, Eric Clapton, Buddy Holly, Rod Steward, Neil Young, John Denver, The Eagles…Wilt u de voeten van de vloer? Dan worden er stevige nummers ingezet: `Bebobelula`, `Let`s twist again`, `That`ll be the day`. Verder eigentijdse nummers als `Angels` (Robbie Williams), `I will survive` (Gloria Gaynor), `Don`t know why` (Norah Jones). En dan zijn er natuurlijk de onmisbare evergreens, zoals `Fire` (Pointer Sisters), `Ain`t o sunshine when she`s gone` (Bill Whithers), `Hotel California` (The Eagles), `Proud Mary` (Ike & Ina Turner)……En ga zo maar verder, dit is slechts een greep.

Nederlandstalig

Het Nederlandse lied loopt uiteen van het serieuze luisterlied tot de liedjes voor de jool. Oud-Hollandse en Amsterdamse  smartlappen ontbreken niet. Evenmin als enkele onontbeerlijke levenspopnummers. Ook opgenomen in het programma zijn nummers voor boeren, burgers en buitenlui als `Johanna`, `Malle Babbe`, `Het lied van Nikkelen Nelis`. Van Wim Sonneveld klinken verder o.m. `Het dorp`, `Zo heerlijk rustig`. Ook Boudewijn de Groot is van de partij met liedjes als `Verdronken vlinder`en `Testament,`Het land van Maas en Waal`. Meer recente, Nederlandstalige hits zijn te horen met nummers van artiesten als De Dijk, Marco Borsato, Acda en de Munnik, Guus Meeuwis.
Een geheel eigen plek wordt ingenomen door de ballades van Jan zelf, in 1997 verschenen op zijn eerste cd `De toren van je slaap` (in samenwerking met Jeroen Zijlstra-trompet-, Paul Hock en Ronald Smidt-arr./productie-). Zowel de muziek als de tekst van deze cd deze komen van eigen hand. Dat geldt ook voor de in 2003 en 2006 en 2010 verschenen cds van van Til & band, waarover u elders op deze site meer informatie kunt vinden. Alleen of vergezeld van andere  muzikanten verzorgt Jan met dit eigen repertoire concerten. Jan verrast zijn publiek met nummers die fris in het gehoor klinken en vaak romantische, maar ook geéngageerde teksten hebben.

Spaanse/klassieke gitaar

Met een Spaanse gitaar begeleidt Jan zich bij het zingen. Daarnaast heeft hij ook een repertoire voor solo gitaarstukken Voor optredens leent zich het beste de flamenco en zuid-Amerikaanse stijl. Bekende melodieën op de gitaar als  `Greensleaves`,`Jeux interdits` en de `Bourée` van Bach vormen meermaals een welkome afwisseling bij het liedjesprogramma. Om nog wat titels te noemen: Albatros van Peter Green, Nuages van Django Rheinhardt en het klassieke Asturias van Albeniz.

duo Klooster & van Til

Regelmatig treedt Jan op met z`n vaste maat Rob van der Klooster. Het repertoire valt overeen met wat Jan solo te bieden heeft. Voor een avond waarop gedanst gaat worden is het duo een goede keuze. Rob en Jan combineren hun zangstemmen in veel nummers. Met accordeon/piano/keyboards weet Rob altijd de juiste muzikale toevoeging te verzorgen.

duo Frenzy

Dit duo legt zich toe het spelen van jazz, chanson, bossa nova. Daarnaast ook uitstapjes als naar klezmer e.a.. Voor het repertoire van duo Frenzy zie de pagina duo Frenzy.

 

Reacties zijn gesloten.