troubadour Jan van Til

versterkt optreden
als oude troubadour
volksopera Amsterdam-Noord

Wat is dat eigenlijk, een troubadour?  vraag je je misschien af.

Als troubadour kom ik op vele plekken door het hele land. Dat is een van de charmes van het vak. Je ontmoet veel groepen mensen, steeds weer in nieuwe omgevingen: theaters, kasteeltjes, trouwzalen, grote en kleinere schepen, pleinen, concertzalen, restaurants, café`s, huiskamers, tuinen enz.

Het is altijd een uitdaging om van elke gelegenheid weer een onvergetelijke gebeurtenis te maken door sfeer te brengen en door de juiste muziek te spelen. Door mijn jarenlange ervaring kan ik goed inspelen op de behoefte van het moment. Soms moet moet het stijlvol en met gevoel, een andere keer wil men gewoon gezellig mee kunnen zingen.

 

troubadour Jan van til
bruiloft in de open lucht
chansonnier Jan van Til
in de Cornelis Schuyt

Bij feesten sta ik vaak bij de ingang van het gebouw om de gasten met een welluidend lied te ontvangen. Het rondlopen met muziek (vaak het eerste uurtje van een optreden) verhoogt al gauw de feestvreugde. Bij langere optredens (mogelijk tot een x aantal uur) neem ik de geluidinstallatie mee en speel dan een groot gedeelte achter de microfoon (zonder te gaan overstemmen).

Wie haalt u met troubadour Jan van Til in huis? Hieronder wat gegevens uit mijn biografie.
1995- finalist van het Concours de la Chanson (Kleine Komedie)
1996- verantwoordelijk voor de muzikale leiding van De Man van La Mancha (bij Real Life Productions)
1997- verschijning van de eerste CD: De toren van je slaap
1999- koordirectie in uitvoering van rock-opera Tommy (bij PNC)
2001- koordirectie in uitvoering van musical Grease (bij PNC)
2002- reservefinalist van het Concours de la Chanson (Kleine Komedie)
2003- finalist van het Concours de la Chanson (Kleine Komedie)
2003- verschijning van de tweede CD: Diep in de nacht (zie elders op deze site)
2003- concert van `van Til & band` m.m.v. Jeroen Zijlstra in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam
2003- finalist op het internatinele chansonfestival in het Nationaal Theater van Split, Kroatië
2003- diverse optredens `van Til & band` -o.a. in Sonnevanck te Wijk aan Zee- met als voorlopig hoogtepunt een life radiooptreden voor Tros Muziekcafe.

2004-Jan wederom in de finale van het concours de la chanson in de Kleine Komedie. Optredens van van Til & band op diverse plekken, zoals `het Bonte Paard`te Laren en `Blauw Hooft` te Amsterdam.

2005- veel reguliere optredens, vooral met het duo Klooster & Van Til. Enkele hoogtepunten waren: verschillende optredens tijdens Sail 2005 en diverse concerten (o.m. op het Schepenfeest op IJburg, in theater de Cameleon in Amsterdam en op diverse afdelingen van de Alliance Française). Veel tijd en energie gestoken in de nieuwe cd van Van Til & band, Turqouise.

2006, de cd turquoise wordt gepresenteerd in theater Bellevue te Amsterdam.

2010. Naast de gebruikelijke optredens op podia en bij allerlei feestelijke gelegenheden was ook in jaar weer Sail een van de hoogtepunten.

2011, november, release van de solo-cd te verlangen. Op de cd spelen mee drummer Mark Eshuis, celliste Saartje Van Camp en zangeres Mara Sophie.

2012. Lancering van de cd Kennemerlandballades, naar de dichter Hofdijk. I.s.m. Producer en tekstschrijver Jan Schrama. Jan van Til verzorgde de muziek en zingt de nummers.

2013-2018. Concentratie op privé-optredens en kleine concerten. Nieuwe Nederlandstalige cd in voorbereiding. Af en toe een maand naar het buitenland i.v.m. professionele opdrachten.

Naast de muziek heb ik ervaring met theater en film, o.a. bij Real Life in dinertheater en voor Two Sons Productions (hoofdrol in de film Daad).
Voor het volgend seizoen is er een theater- en liedjesprogramma in voorbereiding. Ik hoop dat u op deze pagina een redelijke indruk heeft gekregen. U kunt natuurlijk altijd vragen om meer info.

2019-2020. Naast de reguliere optredens staat deze periode muzikaal gezien vooral in het teken van het opnemen van mijn nieuwste cd. Een heel spannend en leuk traject dat ik hiervan afloop met andere muzikanten: Saartje van Camp (cello), Beatrice van der Poel (zang), Mark Eshuis (drums), Rob van der Klooster (toetsen), Bart Noorman (trompet), Frits Heijmans (saxofoon) en mixer Robert Curiel.

2020, coronatijd. Toch meerdere, bijzondere optredens in deze periode. Alle in privé setting en voldoenend aan de sanitaire voorwaarden.